Petak, 01 Studeni 2019 18:54

Prometni stručnjak analizira tragičnu nesreću u nama susjednom mjestu Dragovci

Ocijeni sadržaj
(17 glasova)

Uzrok je u opako prebrzoj i neprilagođenoj vožnji, možda i distrakciji uslijed konzumiranja/korištenja nedozvoljenih supstanci i mobitela, vožnji u brzom 'lijesu na kotačima', ali ako bi netko zapitao:  'Što to znači cesta s nula zvjezdica za sigurnost po EuroRAP-u?', trebalo bi ga odvesti na poprište ove stravične nesreće i kazati:  'To je to!'

Tragična nesreća, u kojoj su sinoć oko 21:45 u mjestu Dragovci, nama susjednom mjestu kroz koje prolazimo kada idemo u Batrinu i Novu Kapelu, poginuli 21-godišnjak i 18-godišnjak, uzrocima i posljedicama toliko je za naše uvjete tipična i predvidiva, da bi je trebalo uvrstiti u obveznu teorijsku nastavu auto-škola, za polaganje vozačkog ispita. Spojila je gotovo sve rizične i pogibeljne prometne čimbenike u jednu tragičnu nesreću:

  • Dogodila se u prvoj (opasnijoj) noći vikenda, na lokalnoj prometnici gdje neodgovorni vozači zlorabe spoznaju da nema radarskih kamera i, u pravilu, terenskih kontrola prometne pozicije.
  • Vozili su iznimno prevelikom i neprilagođenom brzinom, brutalno kršeći ograničenje brzine temeljem članka 54. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, vjerojatno po stavku 3 (... vozač koji se vozilom u naselju kreće brzinom koja je za više od 50 km/h veća od dopuštene...), za što je predviđena kazna od 10.000 do 20.000 kn ili zatvor do 60 dana te članak 51. stavak 1, kazna 500 kn.
  • Prethodno opisani prekršaji ukazuje i na mogućnost kršenja Zakona o sigurnosti prometa na cestama i po članku 199. stavak 2 (... vozač  ne smije upravljati vozilom ... ako je pod utjecajem droga ili lijekova ili ako u krvi ima alkohola iznad 0,50 g/kg), odnosno 196. stavak 3 (... ne smije upotrebljavati mobitel niti druge uređaje na način koji bi umanjio mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom). Koliko se o tome radilo, pokazat će istraga.
  • Premda je vozilo uništeno do neprepoznatljivosti, detalji (brzinomjer, glava motora...) otkrivaju da je vozili Alfa Romeo 1561.9 JTD serija 2002. snage 116 KS (85 kW), izvrsnih performansi (10,3 s do stotke, najveća brzina 191 km/h), koji se lako tunira na više od 150 KS (preprogramiranja parametara prednabijanja i ubrizgavanja, protočniji usis i ispuh, sve za 2000 do 2500 kuna). Tada lako postiže više od 220 km/h.
  • Razmjere kršenja članaka 51. i 54., uz stupanj uništenja vozila, potvrđuje da je izvorno bila riječ o automobilu vrhunske aktivne sigurnosti, koji je usto imao razmjerno nove zimske gume (po analizi slike). Alfa Romeo 156je osvojio titulu 'Europskog automobila 1998. godine' uvelike zbog izvrsne stabilnosti, upravljivosti i kočenja, a i zbog toga što je turbodizelski motor 1.9 JTD, izvorno sa 105 KS, 1997. upravo u 156-ici prvi ugradio direktno ubrizgavanje po sustavu Common-rail, što je uvodi na 'vječnu listu' najinovativnijih automobila u povijesti). Brzina je, dakle, bila opaka!.
  • Nasuprot izvrsnoj aktivnoj sigurnosti (da se nesreća ne dogodi), Alfa Romeo 156 je pokazao skandaloznu pasivnu sigurnost (zaštita vozača i putnika kad se nesreća već dogodi), te je, obzirom na performanse najopasniji 'lijes na kotačima'. No, upravo štednjom na limu (zaštitni kavez, ojačanja), uz ostalo postignute su izvrsne performanse i 'vozačka dinamika'. Alfisti će kazati da je to posljednji Cuore sportivo. Pogledajte užas na sljedećem videu:
  • Što se automobil pretvoren u neprepoznatljivu hrpu lima i 'kašu' pritom nije zapalio, odmah nam je ukazalo (prije analize po boji brzinomjera i glavi motora) ukazalo da je 99 posto riječ o dizelašu. U takvom stravičnom srazu, benzinski model bi se vjerojatno zapalio.
  • Tragičnom ishodu kumovao je udarac u betonski prilaz preko uzdužnih odvodnih kanala, što je, uz armirano-betonske mostiće, također preko uzdužnih odvodnih kanala, jedno od najopasnijih prometnih mjesta. U istom rangu, čak i gori, su armirano betonski i čelični stupovi. Ako bi netko zapitao: 'Što to znači nula zvjezdica za sigurnost ceste po EuroRAP-u?', trebalo bi ga odvesti na poprište ove stravične nesreće i kazati: 'To je to!'. Sigurna cesta oprašta greške vozačima, a ova, ne da ne oprašta, ona masakrira!

Ova stravična nesreće ukazuje na nužnost sljedećih mjera:

  1. Povećati izvjesnost kažnjavanja postavljanjem radarskih kamera na svim opasnim dionicama i u naseljima.
  2. U noćima i jutrima vikenda posebno nadzirati prometnice kojima se naša mladež vraća s provoda. Akcije usmjeriti i na objekte/lokacije gdje se mladež provodi, a prilagođenim sredstvima i strategijom sumnjiva vozila zaustavljati čim krenu kući s mjesta provoda, prije nego naprave brzinski i ostale prekršaje i dođu u pogibelj.
  3. U odgovornost za posljedice alkoholiziranosti vozača uključiti i ugostitelje, do razine gubitka poslovne licence i kaznene odgovornosti, kao u SAD-u i Kanadi.
  4. Na sve dionice, poput one u mjestu Dragovci kod Pleternice, treba postaviti uspornike i/ili zaštitne ograde, a svako buduće postavljanje betonskog prilaza ili armiranobetonskog mostića preko uzdužnih odvodnog kanala uz rub prometnice treba biti moguće jedino napon prometnog elaborata i posebne dozvole.

5. Za nove automobile koji imaju 5 zvjezdica za sigurnost po Euro NCAP standardu treba uvesti popust od 50 posto na trošarinu (PPMV) i posebni godišnji porez, a ako usto imaju u sustave za upozorenje napuštanja trake i autonomno kočenje - ukinuti. Usto uvesti dodatni bonus na obvezno i kasko osiguranje. Na stara, a brza i nesigurna vozila treba uvesti progresivni malus na auto osiguranje.

analizu donosi prometni stručnjak Željko Marušić i autoportal.hr