Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 04 Srpanj 2019 08:46

110 sudara vozila sa životinjom na cesti ove godine

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

Na području Policijske uprave požeško-slavonske, u razdoblju siječanj-lipanj 2019., dogodilo se ukupno 110 prometnih nesreća, u kojima je došlo do sudara vozila sa životinjom na cesti, dok se nastala materijalna šteta u istima cijeni na gotovo 376 tisuća kuna. Tijekom 2018., evidentirana je 191 prometna nesreća ove vrste.

Zabilježeni su naleti vozila na divlju svinju, mačku, pse, jazavce i ptice, dok se najveći broj ovih događaja, njih čak 92 odnosio na nalet vozila na srneću divljač.

Napominjemo, da za štetu nastalu od naleta na domaće životinje, koju vlasnik ostavi bez nadzora, pod uvjetom da je vozač prilagodio brzinu kretanja, odgovoran je vlasnik životinje kojemu slijedi prekršajni nalog zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Najveći broj ovih događaja u 2019., zabilježen je na prostoru u nadležnosti Policijske postaje Pleternica njih 44 (u 2018. - 75), zatim na području Policijske postaje Požega 42 (u 2018. - 66), dok je na području Policijske postaje Pakrac zabilježeno 24 (2018. -50) prometnih nesreća u kojima je došlo do naleta vozila na životinje.

Istovremeno, promatrano prema cestama, odnosno dionicama cesta na kojima su se ovi događaji dogodili, karakteristično je za ove prometne nesreće da se naleti na divlje životinje uglavnom bilježe na cestama koje prolaze nenaseljenim dijelovima naše županije, dok se naleti na domaće životinje bilježe u naseljima. A ukupno promatrano, najveći broj ih je zabilježen na cestama: Brestovac-Pakrac, Požega-Pleternica, Kutjevo-Ferovac-Gradište i Kaptol-Alilovci-Požega.

Dok se promatrano prema vremenu događanja najveći broj ovih događaja u 2019., dogodio u mjesecima ožujku, travnju i svibnju (68), a promatrano prema satima događanja u ranim jutarnjim satima od 4-6 sati i večernjim od 18-23 sata.

Kako bi se spriječili ovakvi i slični događaji s značajnom štetom, koja se na nivou Republike Hrvatske mjeri u desetcima milijuna kuna godišnje, upozoravamo vozače da budu maksimalno oprezni na cestama pogotovo u jutarnjim i večernjim satima, te da prilagode  brzinu kretanja stanju i uvjetima na kolniku. Također,  upozoravamo vozače da obrate pozornost na cestama izvan naselja na neočekivanu pojavu divljači, posebice na dionicama ceste na kojima je vidno postavljena prometna signalizacija koja upozorava vozače na pojavu divljači.

Napominjemo da vozač vozila koji sudjeluje u naletu na životinju na cesti, odgovara sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, ako se utvrdi da je do naleta došlo zbog kršenja prometnih propisa, odnosno ako je vozio neprilagođenom brzinom za što je propisana novčana kazna 500,00 kuna. Za vlasnika životinje za kojeg se utvrdi da je ostavio istu na cesti bez nadzora, propisana je novčana kazna u iznosu od 300,00 kuna.

Foto: arhiva