Ponedjeljak, 27 Svibanj 2019 11:36

Čak 39 prometnih nesreća s 24 ozlijeđene osobe

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

SIGURNOSNA PROBLEMATIKA NA PODRUČJU PU POŽEŠKO-SLAVONSKE ZA TRAVANJ 2019. -

POŽEGA – Na cestama u nadležnosti Policijske uprave požeško-slavonske u travnju je zabilježeno 39 prometnih nesreća u kojima su ozlijeđene 24 osobe (pet teško i 19 lakše), izvjestila je na konferenciji za novinare glasnogovornica policije Nikolina Janković. Najavljena je i preventivno-represivna vikend akcija.

Na području PP Požega zabilježno je 25 prometnih nesreća u kojima su tri osobe teško ozlijeđene, dok je 15 osoba lakše ozlijeđeno. Na području PP Pleternica dogodilo se devet prometnih nesreća s dvije teže i tri lakše ozlijeđene osobe, a na području PP Pakrac dogodilo pet prometnih nesreća s jednom lakše ozlijeđenom osobom. Među nastradalima najviše je vozača – 16 osoba, a slijede putnici – osam osoba.

- Inače, u prometnim nesrećama sudjelovalo je ukupno 95 osoba, od čega dvije osobe pod utjecajem alkohola. Promatramo li vrste prometnih nesreća, najviše je bilo slijetanja vozila s ceste – devet nesreća (tri su osobe teško ozlijeđene, a sedam osoba je lakše ozlijeđeno), zatim udara vozila u parkirano vozilo i bočnih sudara – po osam nesreća. Najčešće okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama su brzina (nepropisna i neprimjerena uvjetima) – dovela je do deset nesreća u kojima su dvije osobe teško i deset lakše ozlijeđeno. Do sedam nesreća s dvije teško i pet lakše ozlijeđenih osoba dovelo je nepoštivanje prednosti prolaska - naglasila je glasnogovornica Janković.

U nadzoru prometa u travnju ove godine zabilježeno je ukupno 890 prometnih prekršaja. Na području PP Požega zabilježeno je 480 prekršaja, na području PP Pleternica 261 prekršaj, a na području PP Pakrac 149 prometnih prekršaja. Najveći broj prekršaja i dalje se odnosi se na nedopuštenu brzinu – 438 prekršaja (gotovo 50%, odnosno svaki drugi prekršaj) i nekorištenje sigurnosnog pojasa – 103 prekršaja.

Tijekom mjeseca travnja provedene su i preventivno-represivne akcije u prometu , a s ciljem osiguranja povoljnijeg stanja sigurnosti cestovnog prometa na području cijele Republike Hrvatske, pa tako i na području koje sigurnosno pokriva Policijska uprava požeško-slavonska. - I nadalje će se svakog vikenda pojačano će se provoditi nadzor sudionika u prometu. Posebno će se nadzirati i sankcionirati vožnja pod utjecajem alkohola, vožnja nedopuštenom brzinom, nepropisno korištenje mobitela tijekom vožnje, te korištenje sigurnosnog pojasa u vozilima, ali i svi ostali prekršaji u cestovnom prometu - najavila je glasnogovornica Janković uz napomenu kako će se ciljano provoditi nadzor recidivista odnosno višestrukih počinitelja prekršaja prema kojima će se primjenjivati sve zakonom propisane mjere.

Istaknuto je i kako su policijski službenici dovršili kriminalističko istraživanje nad 29-godišnjim hrvatskim državljaninom s područja Zagreba kojeg se sumnjiči da je na području naše Policijske uprave počinio više teških krađa provaljivanjem. Naime, utvrđeno je da je on u noći s 4./5. travnja, u mjestu Velika, zajedno s 33-godišnjim hrvatskim državljaninom s područja Zagreba provalio u dvije trgovačke radnje u vlasništvu trgovačkog društva iz Jakšića prilikom čega su otuđili razne cigarete i novac. Zatim su u noći s ponedjeljka na utorak, 29./30. travnja, u mjestu Brestovac, u Požeškoj ulici, provalili u ugostiteljski objekt u vlasništvu 43-godišnjaka i otuđili novac i razne cigarete, a potom u poljoprivrednu apoteku u vlasništvu trgovačkog društva iz Kutjeva iz koje su otuđili novac.

U istom razdoblju, u mjestu Velika, u ulicama Hrvatskih branitelja i Stjepana Radića, su provalili u trgovine u vlasništvu zadruge iz Jakšića i otuđili novac i razne cigarete. Također su u mjestu Velika, na Trgu bana Josipa Jelačića, provalili u benzinsku postaju u vlasništvu trgovačkog društva iz Zagreba. Nadalje, u noći s nedjelje na ponedjeljak, 12./13. svibnja, 29-godišnjak je počinio dvije teške krađe provaljivanjem u trgovačke radnje u Velikoj te u ugostiteljski objekt u Biškupcima, a također 13. svibnja je počinio i kazneno djelo „Prisila prema službeno osobi“ te je uz posebno izvješće kao dopunu kaznenih prijava predan pritvorskom nadzorniku, a potom doveden dežurnom Županijskom državnom odvjetniku te je ispitan, nakon čega mu je sudac istrage odredio istražni zatvor u trajanju od 30 dana. Za 33-godišnjakom se traga i planira se kriminalističko istraživanje.

Daljnjim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su tijekom ove godine počinili i dvije teške krađe provaljivanjem na području PU brodsko-posavske te četiri teške krađe provaljivanjem na području PU virovitičko-podravske.

Predviđena kazna za kazneno djelo „Teška krađa“ je od jedne do osam godina.

- Skrećemo pozornost građanima na značaj samozaštitnog ponašanja. Ujedno pozivamo sve, ukoliko zamijete sumnjive osobe, vozila, ili ukoliko imaju saznanja o mogućem počinjenju takvih kaznenih djela ili opravdanu sumnju o mogućim počiniteljima, a posebice ako je počinjeno kazneno djelo, da odmah obavijeste policiju na broj 192 – dodala je Janković.