Ispiši ovu stranicu
Utorak, 14 Svibanj 2019 09:55

U petogodišnjem razdoblju poginulo 236 motociklista na prometnicama Hrvatske

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

NAJAVLJEN OKRUGLI STOL ''SIGURNOST NA 2 KOTAČA''  -

''Sigurnost na 2 kotača'' naziv je okruglog stola koji će se baviti pitanjima sigurnosti motociklista i biciklista u cestovnom prometu. Dolaskom ljepšeg vremena sve ih je više u prometu, a navedeni sudionici predstavljaju visoko rizičnu skupinu sudionika. Povod održavanja je i obilježavanje Petog tjedna sigurnosti cestovnog prometa u svijetu, a organizator skupa je udruga Sigurnost u prometu u suradnji s Fakultetom prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Okrugli stol će se održati ovu srijedu, 15. svibnja, u 12.00 sati u Zagrebu u prostorijama Fakulteta prometnih znanost.

- Opravdanost održavanja stručnog skupa nalazimo u činjenici da je 2018. godine u Hrvatskoj u prometnim nesrećama poginulo 55 motociklista, što predstavlja povećanje od 30,9 posto u odnosu na 2017. godinu kada su smrtno stradala 42 motociklista – kažu organizatori.

Dodatno zabrinjava podatak da je u petogodišnjem razdoblju od 2014. do 2018. godine ukupno poginulo 236 motociklista što predstavlja 14,6 posto ukupnog broja poginulih osoba u prometnim nesrećama na hrvatskim cestama u istom vremenskom razdoblju (1.611).

Upravo ovaj pokazatelj, kao i činjenica da motocikli čine samo 3,82 posto u strukturi voznog parka RH, uz prosječno godišnje prijeđenih oko 3.000 kilometara, svrstava motocikliste u visoko rizičnu skupinu sudionika u prometu.

Prošle su godine 32 (58,2 posto) motociklista poginula u nesrećama uvjetovanim nepropisnom ili neprimjerenom brzinom uvjetima, od čega 26 motociklista (81,3 posto) u prometnim nesrećama koje su sami skrivili. Nažalost, početkom 2019. godine nastavljena je crna statistika fatalnih stradavanja motociklista, kada je u razdoblju siječanj-travanj smrtno stradalo osam motociklista.  

Na skupu će se prezentirati i stanje sigurnosti biciklista kojih je tijekom 2018. godine u prometnim nesrećama smrtno stradalo 22, a u razdoblju od 2014. do 2018. godine 125. Posebno zabrinjava činjenica da su u velikom porastu prometne nesreće biciklista koje su se desile na biciklističkim stazama u odnosu na 2017. godinu kada je evidentirano 25 takvih prometnih nesreća. Prošle 2018. godine evidentirane su 44 prometne nesreće na biciklističkim stazama što predstavlja povećanje od 76% posto.

Svrha i cilj provođenja stručne rasprave na temu stradavanja motociklista i biciklista u cestovnom prometu sadržana je u potrebi sagledavanja osnovnih čimbenika njihovog stradavanja, te iznalaženja i predlaganja efikasnih planskih, infrastrukturnih i preventivnih-edukativnih mjera i postupaka za smanjenje opsega i posljedica njihovog stradavanja.