Ispiši ovu stranicu
Petak, 26 Travanj 2019 09:33

Iz policijske bilježnice

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

Otuđene dvije domaće životinje (svinje) nedaleko mjesta Brodski Drenovac

U utorak 23. travnja 2019., u popodnevnim satima, nedaleko mjesta Brodski Drenovac, iz gospodarske zgrade, nepoznati počinitelj (ili više njih) je otuđio dvije domaće životinje (svinje) težine od 40 do 45 kilograma, u vlasništvu 53-godišnjaka. Policijski službenici tragaju za nepoznatim počiniteljem protiv kojeg slijedi kaznena prijava zbog kaznenog djela „Krađa“.

Narušavanje javnog reda i mira

U četvrtak, 25. travnja 2019., oko 16.30 sati, u Pakracu, u ugostiteljskom objektu, 36-godišnjak je bez povoda razbio čašu, a potom verbalno i tjelesno napao 30-godišnjakinju. Protiv njega slijedi optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Prometna nesreća u Požegi

U četvrtak, 25. travnja 2019., oko 11 sati, u Ulici Pavla Radića u Požegi, 63-godišnji vozač koji je upravljao osobnim automobilom marke „Ford“, požeških registarskih oznaka, prilikom uključivanja u promet na kolnik Ulice Pavla Radića nije propustio sva vozila, zbog čega je udario u osobni automobil marke „Opel“ požeških registarskih oznaka kojim je upravljala 68-godišnja vozačica, a koji je nakon toga odbačen i udario u parkiran osobni automobil marke „Volkswagen“ njemačkih nacionalnih oznaka u vlasništvu 35-godišnjaka. Vozaču je na mjestu naplaćena novčana kazna zbog prekršaja nepropisnog uključivanja u promet.

Dragovoljna predaja ubojitih sredstava

U četvrtak, 25. travnja 2019., u Pakracu, 70-godišnjak je iskoristio zakonsku mogućnost da bez sankcija preda ubojita sredstva i policijskim službenicima predao automatsku pušku s pet pripadajućih spremnika za streljivo i 150 komada streljiva koje je izuzeto i pohranjeno u prostorije policije do uništenja.

Požar otvorenom kod Novog Sela

U četvrtak, 25. travnja 2019., oko 21 sat, nedaleko mjesta Novo Selo, na neutvrđen način je došlo do požara na otvorenom prostoru – divljoj deponiji smeća prilikom čega je gorjelo odbačeno smeće i suha trava. Požar je ugašen oko 22.40 sati, kada je utvrđeno da je opožareno oko 300 kvadratnih metara.

Veći broj motociklista na našem području

U subotu 27. travnja 2019., od podneva do noćnih sati, u organizaciji Moto kluba Independent, u mjestu Eminovci i na području grada Požege održava se moto susret, zbog kojeg se očekuje veći broj motociklista i mopedista, kako s našeg, tako i iz ostalih dijelova Republike Hrvatske. To je ujedno prilika da sve njih kao i ostale sudionike pozovemo na oprez i preporučimo vozačima mopeda i motocikala:

• prije vožnje očistiti vizir, staviti zaštitnu kacigu i pravilno je zategnuti

• uz zaštitnu kacigu, koristiti i drugu zaštitnu opremu (jakna, hlače, štitnici, čizme i rukavice)

• zbog ionako manje, a samim time i teže uočljive siluete na cesti, preporuka je da nose svjetliju odjeću i kacigu, „življih“ boja, odnosno s reflektirajućim detaljima

• provjeriti tlak u gumama

• upaliti dnevno ili kratko svjetlo

• ne upravljati pod utjecajem alkohola ili droga

• poštivati dopuštena ograničenja brzine

• prilagoditi brzinu vožnje uvjetima na cesti (stanju i karakteristikama ceste),

• prilikom vožnje u skupini, voziti u slijedu jedan iza drugoga

• izbjegavati vožnju na dijelovima asfalta na kojima ima pijeska, ulja i sl., posebice u zavojima

• prilikom vožnje kroz lijevi zavoj, odmaknuti se od središnje crte (jer se vožnjom uz crtu i naginjanjem u zavoju glava vozača može nalaziti čak do 1 metar u prometnoj traci namijenjenoj za promet vozila iz suprotnog smjera)

• ne voziti slalom između vozila

• kontrolirati svoje ponašanje i strast za vožnju te ne ispitivati i ne dokazivati mogućnosti svog mopeda ili motocikla

• predviđati poteze vozača (drugih) automobila

• voziti se na dovoljnoj udaljenosti od vozila ispred sebe

• voziti sredinom prometnog traka (iznimka je situacija kada se kreće kolnikom koji ima samo po jednu prometnu traku

namijenjenu za promet vozila u jednom smjeru, gdje se moped tada treba kretati što bliže desnom rubu kolnika)

• poduzeti i sve drugo što je u njihovoj moći da budu sigurni u prometu.

Pojačane aktivnosti nadzora prometa

S ciljem osiguranja povoljnijeg stanja sigurnosti cestovnog prometa na području cijele Republike Hrvatske, pa tako i na području koje sigurnosno pokriva Policijska uprava požeško-slavonska, tijekom nastupajućeg vikenda pojačano će se provoditi nadzor sudionika u prometu.

Istovremeno, u nedjelju 28. travnja 2019., u vremenu od 14 do 20 sati provest će se ciljana preventivno-represivna akcija usmjerena na nadzor vozača motocikala i mopeda.