Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 06 Ožujak 2019 14:02

Iz policijske bilježnice

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Teška krađa provaljivanjem

U noći sa ponedjeljka na utorak, 4./5. ožujka 2019., u ulici Industrijskoj u Požegi, nepoznati počinitelj (ili više njih) je provalio u benzinsku postaju u vlasništvu trgovačkog društva iz Zagreba, prilikom čega je otuđio razne cigarete. Policijski službenici tragaju za nepoznatim počiniteljem protiv kojeg slijedi kaznena prijava.

Prijevara

U utorak 5. ožujka 2019., policijskim službenicima prijavio je 40-godišnjak s područja Požege, da je kao direktor trgovačkog društva dogovorio prijevoz mineralnog gnojiva s prijevozničkom tvrtkom iz Mađarske do Hrvatske, a što isti nisu izvršili, već je mineralno gnojivo otuđeno, čime je on oštećen za iznos od nekoliko desetaka tisuća kuna. U svezi navedenog, slijedi daljnje kriminalističko istraživanje s ciljem utvrđivanja svih činjenica vezanih za kazneno djelo „Prijevara“.

Napustio mjesto događaja, a nije bio počinitelj prometne nesreće

U utorak 5. ožujka 2019., u Pleternici, na Trgu hrvatskih branitelja, 27-godišnji vozač koji je upravljao osobnim automobilom marke „Mercedes“ požeških registarskih oznaka, zbog nepropisnog uključivanja u promet udario je u osobni automobil marke „Volkswagen“, požeških registarskih oznaka kojim je upravljao 82-godišnjak, koji je nakon nesreće napustio mjesto događaja. 27-godišnjaku je naplaćena novčana kazna zbog nepropisnog uključivanja u promet kao pogreške koja je dovela do nesreće, a 82-godišnjaku će biti izdan prekršajni nalog zbog napuštanja mjesta događaja.

Vozači, sudionici prometne nesreće, u kojoj je uzrokovana samo materijalna šteta na vozilima, dužni su, ukoliko je to moguće, odmah ukloniti vozila s kolnika, omogućiti nesmetano odvijanje prometa, popuniti i potpisati Europsko izvješće o nesreći ili na drugi način razmijeniti osobne podatke i podatke o vozilima.
Vozači ne smiju napustiti mjesto prometne nesreće dok nisu popunili i potpisali Europsko izvješće ili na drugi način razmijenili osobne podatke i podatke o vozilima.

Korištenje sigurnosnog pojasa spašava živote – najava akcije

Na području svih zemalja Europske unije svaki mjesec u trajanju od sedam dana provode se akcije s naglaskom na određenu prometnu problematiku kao što su nadzor brzine, nadzor teretnih automobila i autobusa, korištenje sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela, nadzor vozača pod utjecajem alkohola ili droga i sl.

U skladu s tom akcijom tijekom narednog tjedna, odnosno u razdoblju od 11. do 17. ožujka 2019., na području PU požeško-slavonske provodit će se preventivno-represivna akcija usmjerena prvenstveno na nadzor korištenja sigurnosnog pojasa, a policijski službenici će 14. ožujka pojačano provoditi nadzor korištenja sigurnosnog pojasa na području PU požeško-slavonske.

Zakon o sigurnosti prometa na cestama nalaže da vozač i putnici tijekom vožnje u motornom vozilu na sjedalima na kojima su ugrađeni sigurnosni pojasevi, dužni su koristiti pojas na način koji je odredio proizvođač sigurnosnog pojasa. Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač i druga osoba ako ne koristi ugrađen sigurnosni pojas.

No, pojas ne bismo trebali upotrebljavati zbog policije odnosno neplaćanja kazne, već zbog vlastite sigurnosti. Takav motiv i svijest o značaju sigurnosnog pojasa zbog osobne sigurnosti spašava mnoge živote.

Sigurnosni pojas najučinkovitije je  sredstvo zaštite vozača i putnika od povređivanja u slučaju prometne nesreće. Ako vozilo ima zračne jastuke, a vozač nije vezan, tada će, u slučaju nesreće,  udariti u zračni jastuk koji se “ispaljuje” velikom brzinom, pa će doći do dodatnih ozljeda vozača.

Često se događa da vozač koji nije pravilno vezan u vozilu koje nema zračne jastuke glavom “probije” prednje vjetrobransko staklo i zadobije posjekotine
vrata, nakon čega nerijetko slijedi smrtni ishod nesreće.

Osnovna zamisao pojasa je veoma jednostavna: sprečavanje izlijetanja putnika kroz vjetrobransko staklo ili ublažavanje/izbjegavanje povreda od udarca u kontrolnu tablu, ili upravljač u trenutku kad se vozilo naglo zaustavi ili udari u neku prepreku.