Utorak, 22 Siječanj 2019 10:11

Sigurnosna problematika na području PU Požeško-slavonske

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Tijekom prosinca 2018. godine na području u nadležnosti PU požeško-slavonske zabilježeno je ukupno 37 djela po službenoj dužnosti, 19 djela po privatnoj tužbi te jedno djelo za koje je izostao prijedlog za kazneni progon, sveukupno 57 kaznenih djela, također u prosincu na području PU požeško-slavonske zabilježeno je ukupno 16 prekršaja narušavanja JRM-a, za čije je počinjenje prijavljena 21 osoba, dok je u prethodnom mjesecu zabilježeno 19 prekršaja, a prijavljeno je 20 osoba. Na području PP Požega zabilježeno je sedam prekršaja (sedam prekršaja manje nego u prethodnom mjesecu), na području PP Pleternice pet prekršaja (tri više nego u studenom), dok su na području PP Pakrac zabilježena četiri prekršaja narušavanja javnog reda i mira (jedan manje nego u prethodnom mjesecu). Najbrojniji su prekršaji iz članka 13. (tuča, svađa i vika na javnom mjestu) – zabilježeno ih je 13, zatim slijedi čl. 6. (drsko ponašanje) – dva prekršaja, a zabilježen je i jedan prekršaj iz čl 17. (omalovažavanje i vrijeđanje policijskih službenika). Prijavljena je, kao što je već navedeno 21 osoba (svi prijavljeni su muškarci).

Prometne nesreće i prometni prekršaji

Na području naše Policijske uprave tijekom mjeseca prosinca zabilježena je ukupno 51 prometna nesreća u kojima je jedna osoba teško ozlijeđena, a 13 osoba lakše, za razliku od studenoga kada je evidentirano 47 prometnih nesreća u kojima je također jedna osoba teško ozlijeđena, dok je lakše ozlijeđeno 16 osoba. Među ozlijeđenima najviše je vozača – osam osoba, a slijede pješaci i putnici – lakše su ozlijeđene tri osobe. Inače u prometnim nesrećama sudjelovala je ukupno 106 osoba - 70 vozača, čak 15 pod utjecajem alkohola (ili 21,4%), 32 putnika i četiri pješaka.
U nadzoru prometa u prosincu 2018. godine zabilježeno je ukupno 744 prometnih prekršaja. Na području PP Požega zabilježeno je 417 prekršaja, na području PP Pleternica 191 prekršaj, dok je na području PP Pakrac zabilježeno 136 prekršaja. Najveći broj prekršaja odnosi se na nedopuštenu brzinu – 279 prekršaja i nekorištenje sigurnosnog pojasa – 111 prekršaja.

S ciljem osiguranja povoljnijeg stanja sigurnosti cestovnog prometa na području cijele Republike Hrvatske, pa tako i na području koje sigurnosno pokriva Policijska uprava požeško-slavonska, tijekom nadolazećih vikenda pojačano će se provoditi nadzor sudionika u prometu. Posebno će se nadzirati i sankcionirati vožnja pod utjecajem alkohola, vožnja nedopuštenom brzinom, nepropisno korištenje mobitela tijekom vožnje, te korištenje sigurnosnog pojasa u vozilima, ali i svi ostali prekršaji u cestovnom prometu. Isto tako ciljano će se provoditi nadzor recidivista odnosno višestrukih počinitelja prekršaja prema kojima će se primjenjivati sve zakonom propisane mjere.