Ponedjeljak, 24 Prosinac 2018 15:45

Iz policijske bilježnice

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Dovršeno kriminalističko istraživanje

Policijski službenici su dovršili kriminalističko istraživanje nad 58-godišnjim hrvatskim državljaninom s područja Kaptola, kojeg se sumnjiči da je 22. studenoga 2018., u Požegi, u ulici Industrijskoj počinio kazneno djelo „Teška krađa“, na štetu trgovačkog društva s područja Požege. Protiv 58-godišnjaka slijedi posebno izvješće državnom odvjetništvu kao nadopuna kaznene prijave.

Narušavali javni redi i mir u Pleternici i Lipiku

U nedjelju, 23. prosinca 2018., iza ponoći, u Ulici Stjepana Radića u Pleternici 20-godišnjak je pod utjecajem alkohola u organizmu od 1,62 promila narušavao javni red i mir vikom i galamom. U ponedjeljak, 24. prosinca 2018., 2 sata iza ponoći, u Lipiku na Trgu hrvatskih branitelja, 45-godišnjak je pod utjecajem alkohola u organizmu od 1,62 promila narušavao javni red i mir na način da je tjelesno napao zadavši jedan udarac 39-godišnjaku koji je također bio pod utjecajem alkohola od 1.98 promila.

Obojici počinitelji slijedi optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Ukupno šest nesreća, dvojica lakše ozlijeđena

U petak 21. prosinca 2018., oko 20 sati, u Kuzmici, 25-godišnji vozač koji je upravljao osobnim automobilom marke „Citroen“, požeških registarskih oznaka zbog neprilagođene brzine (kolnik mokar, sklizak) vozilom je sletio s kolnika i udario u ogradu u vlasništvu 77-godišnjaka i 80-godišnjakinje i lakše se ozlijedio. 25-godišnji počinitelj je nakon nesreće napustio mjesto događaja, a da nije ostavio podatke o sebi i vozilu kojim je upravljao, te su ga policijski službenici pronašli i biti će mu izdan prekršajni nalog zbog prekršaja vožnje neprilagođenom brzinom i napuštanja mjesta događaja prometne nesreće. U nedjelju, 23. prosinca 2018., oko 20.30 sati, u Prekopakri, 24-godišnji vozač koji je pod utjecajem alkohola u organizmu od 0,60 promila upravljao osobnim automobilom marke „Volvo“, daruvarskih registarskih oznaka zbog neprilagođene brzine (zavoj) vozilom je sletio s kolnika i udario u ogradu u vlasništvu 71-godišnjaka i stup električne energije i lakše se ozlijedio. Njemu će biti izdan prekršajni nalog zbog upravljanja pod utjecajem alkohola i vožnje neprilagođenom brzinom.

Uz navedene, bilježimo i četiri prometne nesreće koje su za posljedicu imale materijalnu štetu, od kojih su se dvije dogodile u Požegi i po jedna u Ferovcu i Skenderovcima.

Trojica za upravljačem pod utjecajem alkohola

U subotu, 22. prosinca 2018., oko 21.15 sati, u Brestovcu, policijski službenici su prilikom kontrole prometa zatekli 43-godišnjaka koji je pod utjecajem alkohola od 1,54 promila upravljao osobnim automobilom marke „Volkswagen“, požeških registarskih oznaka. U nedjelju, 23. prosinca oko 9 sati, u ulici Dubrovačkoj u Požegi, policijski službenici su prilikom kontrole prometa zatekli 27-godišnjaka koji je pod utjecajem alkohola od 1,85 promila upravljao osobnim automobilom marke „Opel“ požeških registarskih oznaka. U ponedjeljak, 24. prosinca oko 1 sat iza ponoći, u Brodskom Drenovcu, policijski službenici su prilikom kontrole prometa zatekli 37-godišnjaka koji je pod utjecajem alkohola od 2,62 promila upravljao osobnim automobilom marke „Škoda“ požeških registarskih oznaka.

Budući da je postojala opasnost da će nastaviti s činjenjem prekršaja oni su smješteni u posebnu prostoriju policije i bit će im izdani prekršajni nalozi.

Pojačani nadzor prometa-rezultati

Kako je bilo najavljeno i protekli vikend s ciljem osiguranja povoljnijeg stanja sigurnosti cestovnog prometa, provođene su mjere pojačanog nadzora prometa, tijekom kojih je ukupno utvrđeno 75 prekršaja.

Od toga broja ističu se 14 vozača koji su zatečeni pod utjecajem alkohola, 19 vozača je prekoračilo dopuštene brzine kretanja, 16 vozača nisu koristila sigurnosni pojas i dvije osobe koje su upravljale vozilom prije stjecanja prava na upravljanje. Najveća izmjerena koncentracija alkohola kod vozača iznosila je 2,62 promila, dok je najveća utvrđena brzina kretanja bila 90 km/h.

Tijekom vikenda u prekršaju upravljanja vozilom u vrijeme izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilima, zatečen je jedan vozač koji je i ranije evidentiran kao višestruki počinitelj prekršaja.

Podsjećamo da s ciljem osiguranja povoljnog stanja sigurnosti u vrijeme blagdana, provodimo čitav niz operativno preventivnih mjera i radnji koje se u najvećem djelu odnose na zaštitu svih građana, te molimo građane da unatoč veselju koje će nastupiti svoja ponašanja uokvire u zakonom propisana kako bi svi zajedno bili sigurniji. Posebice skrećemo pozornost:

„Pucnjave i eksplozije nisu dio blagdanskog veselja“