Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 05 Prosinac 2018 11:16

Iz policijske bilježnice

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

Šumska krađa

U vremenskom razdoblju od 1. listopada do 2. prosinca 2018., u šumskom predjelu u blizini mjesta Stari Majur, nepoznati počinitelj (ili više njih) je posjekao i otuđio nekoliko stabala bagrema u vlasništvu 45-godišnjaka. Policijski službenici tragaju za nepoznatim počiniteljem protiv kojeg slijedi kaznena prijava.

Oštetio automobil i napustio mjesto događaja u Požegi

U utorak 4. prosinca 2018., u Požegi na raskrižju Ulice kralja Zvonimira i ulice Osječke, nepoznati je vozač upravljao teretnim automobilom nepoznate marke i zbog nepropisnog kretanja kolnikom udario u osobni automobil marke „Volkswagen“ požeških registarskih oznaka kojim je upravljao 18-godišnjak, te napustio mjesto događaja da nije ostavio podatke o sebi i vozilu kojim je upravljao. Policijski službenici tragaju za nepoznatim počiniteljem. Pozivamo građane da ukoliko imaju korisnih informacija o ovom događaju kao i ranije evidentiranim gdje počinitelji nisu pronađeni da se jave policiji na 192 ili policijskim službenicima na terenu.

Najava akcije u prometu

U četvrtak, 6. prosinca 2018., od 6 do 10 sati, na području naše Policijske uprave provest će se preventivno-represivna akcija usmjerena na nadzor korištenja posebnih sigurnosnih sjedalica/postolja u vozilima.
Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano je da:
Vozač motornog vozila za prijevoz osoba koje osim sjedala za vozača ima još najviše 8 sjedala i vozila za prijevoz tereta u kojima su ugrađeni sigurnosni pojasevi ne smije u takvim motornim vozilima prevoziti djecu nižu od 150 centimetara ako nisu smještena u posebnoj sigurnosnoj sjedalici/postolju koja su za vozilo pričvršćena sigurnosnim pojasom vozila ili posebnim kopčama u vozilu i suprotno načinu koji je odredio proizvođač posebne sigurnosne sjedalice.
Vozač motornog vozila koje osim sjedala za vozača ima još najviše 8 sjedala i u kojem su ugrađeni sigurnosni pojasevi smije na sjedalima koja nisu prednja prevoziti djecu nižu od 150 cm, a visoku barem 135 cm, koja nisu smještena u sigurnosnoj sjedalici/postolju, ukoliko su ona pravilno vezana sigurnosnim pojasom za odrasle osobe.
Vozač motornog vozila za prijevoz osoba koje osim sjedala za vozača ima još najviše 8 sjedala i vozila za prijevoz tereta u koja nisu ugrađeni sigurnosni pojasevi ne smije u takvim vozilima prevoziti djecu mlađu od tri godine, a djeca stara tri godine i više, a niža od 150 cm ne smiju se smjestiti na prednje sjedalo.

Vozač motornog vozila ne smije prevoziti dijete smješteno u sigurnosnoj sjedalici okrenutoj suprotno od smjera vožnje na putničkom sjedalu zaštićenom prednjim zračnim jastukom, ako zračni jastuk nije deaktiviran, čak i u slučajevima kada se zračni jastuk automatski isključuje.
Propisana novčana kazna za ove prekršaje iznosi 500,00 kuna.