Srijeda, 28 Studeni 2018 08:54

Iz policijske bilježnice

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Narušavao javni red i mir u Požegi

U utorak, 27. studenoga 2018., oko 14.45 sati, u Požegi u Ulici Svetog Florijana, 45-godišnjak je pod vidnim utjecajem alkohola (odbio alkotest), narušavao javni red i mir na način da je vikao i galamio na ulici, a tijekom postupanja vrijeđao i omalovažavao policijske službenike. Budući da je postojala opasnost da će nastaviti s činjenjem prekršaja smješten je u posebnu prostoriju policije i protiv njega slijedi optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Prometna nesreća s materijalnom štetom u Požegi

U utorak 27. studenoga 2018., oko 9 sati, u ulici Industrijskoj u Požegi, na prostoru benzinske postaje, 58-godišnji vozač koji je upravljao teretnim automobilom marke „MAN“ požeških registarskih oznaka nadogradnjom na vozilu (dizalicom) koju nije prije vožnje postavio u transportni položaj oštetio je krov na benzinskoj postaji u vlasništvu trgovačkog društva iz Zagreba. Njemu će biti izdan prekršajni nalog.

Dragovoljna predaja ubojitih sredstava

U utorak, 27. studenoga 2018., na području Pleternice, osoba koja je zatražila da ostane anonimna, predala je policijskim službenicima 24 komada streljiva, upaljač za pješačku minu, detonator i spremnik za streljivo koji su izuzeti i pohranjeni u prostorije policije do uništenja.

Akcija nadzora pojasa i mobitela

Podsjećamo da danas, 28. studenoga 2018., u vremenu od 10 do 17 sati, u koordinaciji sa Policijskim upravama osječko-baranjskom i brodsko-posavskom, na području naše Policijske uprave provodimo koordinirano preventivno-represivnu akciju usmjerenu na nadzor nepropisne uporabe mobitela (distrakcija), te nekorištenja sigurnosnog pojasa.

Sigurnosni pojas u vozilu element je pasivne sigurnosti u vozilima. Prilikom sudara ili naglog kočenja sprječava “izlijetanje” putnika sa svojih sjedala. Svaki put prilikom ulaska u automobil trebalo bi zakopčati sigurnosni pojas. Bez obzira na važnost toga, naviku vezivanja na prednjim sjedalima ima veliki broj vozača, dok prilikom vožnje na stražnjim sjedalima većina ljudi iz nekog razloga to zanemaruje. Osim što nevezivanjem pojasa na bespotreban način ugrožavate vlastitu sigurnost, uz to i kršite zakon. Zakon o sigurnosti prometa na cestama čl.163 nalaže vezivanje sigurnosnog pojasa na svim sjedalima na kojima su ti pojasevi ugrađeni što naravno uključuje i stražnja sjedala. Nepoštivanjem toga ugrožavate vlastiti život, ali i izlažete se nepotrebnom financijskom teretu jer novčana kazna za nekorištenje sigurnosnog pojasa iznosi 500 kn. Posljedice nevezivanja sigurnosnog pojasa mogu biti kobne, čak i pri manjim brzinama.

Usprkos zakonskim odredbama i novčanoj kazni, mnogi vozači i vozačice se niti tijekom vožnje ne odriču razgovora putem mobitela, čitanja SMS poruka, a ponekad se čak upuštaju i u pisanje i slanje SMS poruka. Na taj način direktno ugrožavaju sebe i ostale sudionike u prometu.