Ponedjeljak, 19 Studeni 2018 13:55

Iz policijske bilježnice

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Prijevara

U petak 16. studenoga 2018., policijskim službenicima je prijavila 40-godišnjakinja s područja Lipika, da je 13. studenoga 2018., nepoznatoj osobi na račun uplatila iznos veći od sedam tisuća kuna na ime troškova dostave paketa s većim novčanim iznosom, dok paket do današnjeg dana nije dobila te se smatra prevarenom. Slijedi daljnje kriminalističko istraživanje i podnošenje kaznene prijave zbog kaznenog djela „Prijevara“.

Osam prometnih nesreća i pojačane aktivnosti za vikend, započela akcija „Dani tehničke ispravnosti vozila“

U subotu 17. studenoga 2018., oko 4 sata ujutro, u mjestu Vesela, 23-godišnja vozačica upravljala je pod utjecajem alkohola u organizmu od 1,02 promila osobnim automobilom marke „Opel“ požeških registarskih oznaka, te je zbog nepropisnog kretanja kolnikom vozilom sletjela u potok, a potom udarila u betonski propust te je lakše ozlijeđena.

Bit će joj izdan prekršajni nalog zbog nepropisnog kretanja kolnikom i upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola. Uz navedenu nesreću s ozlijeđenom osobom, tijekom proteklog vikenda zabilježeno je i sedam prometnih nesreća koje su za posljedicu imale materijalnu štetu, od kojih su se dvije dogodile u Požegi, te po jedna u Vidovcima, Vetovu, Pleternici, Velikoj i Dragi. U petak su zabilježene 4 prometne nesreće i u nedjelju njih 3, dok su kao pogreške sudionika istima prethodile u po dva slučaja neprilagođena brzina i nepoštivanje prednosti prolaska, te u po jednom slučaju radnje vozilom u prometu, ne držanje razmaka tijekom vožnje i nepropisno kretanje kolnikom.

S obzirom na mokre i skliske kolnike, smanjenju vidljivost, savjetujemo vozačima da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, te održavaju sigurnosni razmak između vozila i na vozilima imaju upaljena svjetla.

Kako je bilo najavljeno i protekli vikend s ciljem osiguranja povoljnijeg stanja sigurnosti cestovnog prometa, provođene su mjere pojačanog nadzora prometa, tijekom kojih je ukupno utvrđeno 55 prekršaja. Od toga broja ističu se 4 vozača koji su zatečeni pod utjecajem alkohola, 25 vozača je prekoračilo dopuštene brzine kretanja, 6 nisu koristila sigurnosni pojas, 2 vozača su upravljala tehnički neispravnim vozilima i po 1 osoba je upravljala vozilom prije stjecanja prava na upravljanje i za vrijeme izrečene zabrane upravljanja. Najveća izmjerena koncentracija alkohola kod vozača iznosila je 1,41 promila, dok je najveća utvrđena brzina kretanja bila 91 km/h. Od ukupnog broja počinitelja u dva slučaja se radilo o osobama koji su višestruki počinitelji prekršaja, a koji su ranije prijavljivani za prekršaje upravljanja prije stjecanja prava i vožnje za vrijeme izrečene zabrane.

Podsjećamo da se od danas 19. do 24. studenoga ove godine, provodi preventivno-sigurnosna akcija nadzora tehničke ispravnosti vozila pod nazivom „Dani tehničke ispravnosti vozila 2018“. U tom periodu biti će  omogućen besplatni tehnički pregled svim vlasnicima vozila koji se sa svojim vozilima pojave u bilo kojoj stanici za redovni tehnički pregled vozila u RH (osim onim vlasnicima čija su vozila u terminu redovnog tehničkog pregleda u tom razdoblju). Cilj akcije je skrenuti pozornost vozačima na važnost tehničke ispravnosti vozila u kontekstu cestovne sigurnosti, jer je vozilo, uz vozača i cestu, ključan čimbenik te sigurnosti. U sklopu akcije nema sankcioniranja vozača za čija se vozila utvrdi da su tehnički neispravna, nego će ih se savjetovati o načinu otklanjanja neispravnosti i uputiti u ovlašteni servis. Stoga pozivamo vozače da sa vozilima u vrijeme trajanja akcije pristupe u stanice za tehničke preglede, te na taj način sudjeluju u akciji i time doprinesu podizanju razine sigurnosti kada je u pitanju vozilo kao čimbenik sigurnosti cestovnog prometa.

Narušavali javni red i mir u Požegi i Pakracu

U subotu, 17. studenoga 2018., oko 21.35 sati, u Požegi, u Ulici Svetog Florijana,  u ugostiteljskom objektu, 42-godišnjak pod utjecajem alkohola u organizmu od 1.31 promila je narušavao javni red i mir na način da je prvo verbalno, a potom i tjelesno napao 46-godišnjakinju, te potom i tjelesno napao 38-godišnjaka koji ih je pokušao razdvojiti. 42-godišnjak je uhićen i idućeg dana priveden dežurnom sudcu Prekršajnog suda u Požegi koji mu je izrekao novčanu kaznu u iznosu od 750 kuna.

U nedjelju, 18. studenoga 2018., oko 4 sata, u ulici Bolničkoj u Pakracu, ispred ugostiteljskog objekta javni red i mir narušavao je 23-godišnjak, pod utjecajem alkohola u organizmu od 0,92 promila na način da je tjelesno napao i zadao više udaraca 22-godišnjaku. Protiv 23-godišnjaka slijedi optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o Prekršajima protiv javnog reda i mira.

Požar na deponiji

U petak, 16. studenoga 2018., oko 8.30 sati, nedaleko mjesta Gradac, na neutvrđeni način je došlo je do požara na otvorenom prostoru – divljoj deponiji smeća gdje je gorjelo odbačeno smeće, suha trava i lišće. Požar je ugašen oko 9.10 sati, kada je utvrđeno da je opožaren prostor od oko  200 kvadratnih metara.

Pronađeno ubojito sredstvo kod Vetova i predano streljivo u Požegi

U petak 16. studenoga 2018., nedaleko mjesta Vetovo, 39-godišnjaka je u vinogradu pronašla jednu minobacačku granatu zaostalu iz drugog svjetskog rata. Pronađeno ubojito sredstvo su preuzeli policijski službenici protueksplozijske zaštite PU požeško-slavonske, te će se naknadno uništiti. Istoga dana, na području Požege, anonimni građanin je predao policijskim službenicima manju količinu streljiva koje je izuzeto i pohranjeno u prostorije policije do uništenja.

U Požegi bicikl bez vlasnika

U petak 16. studenoga 2018., u Ulici Stjepana Radića u Požegi, policijski službenici su pronašli ostavljen bicikl nepoznatog vlasnika.

Kako se nije mogao utvrditi vlasnik, bicikl je prevezen u prostorije policije, te se poziva vlasnik ili druge osobe koje mogu dati korisne informacije o biciklu nepoznate marke, da pristupi u prostorije policije kako bi preuzeo bicikl ili kontaktira policijske službenike na telefon 192.