Četvrtak, 18 Listopad 2012 13:36

Prikupljeno 240 kg minsko eksplozivnih sredstava

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

MINSKO-EKSPOZIVNA SREDSTVA I NADALJE OPASNOST -

POŽEGA - Pirotehničari policijske uprave Požeško-slavonske u proteklih su devet mjeseci ove godine gotovo svaki treći dan imali intervenciju na terenu, bilo da se radilo o dragovoljnoj predaji, dojavi ili pronalasku minsko eksplozivnih sredstava, od strane građana.

U tim je akcijama u Požeško-slavonskoj županiji prikupljeno čak 240 kilograma različitih minsko eksplozivnih sredstava ali i više od tri kilograma čistog eksploziva.

Kako se ne rijetko minsko eksplozivna sredstva pronalaze na terenu ono što je najvažnije kaže pirotehničar Mirko Petrović je da svi, a posebice oni mlađi prepoznaju o čemu se radi i da su svjesni opasnosti.

- Zapravo najvažnije je da oni takvom predmetu ne prilaze, no da ipak pokušaju obilježiti sumnjivo područje i jave policiji koja će poduzeti sve mjere da tu opasnu napravu ukloni -ističe Petrović.

Minsko eksplozivnih stvari građani se ne bi smjeli rješavati odlaganjem na javne površine ili neka druga mjesta. Na žalost upozorava Petrović još uvijek ima onih koji eksploziv, mine, bombe i druga eksplozivna sredstva, čuvaju u svojim kućama.

- Djeca su uvije znatiželjna i ona će sve „prevrnuti“ pa postoji velika mogućnost da će i naići na skriveno oružje ili nešto slično i zato bi bilo najbolje takve stvari ne držati u obiteljskim kućama. Dovoljno je da se nazove 192 i doći će stručna osoba. Naime i nadalje postoji mogućnost da se osobe na siguran način riješe tog oružja ili minsko eksplozivnih tvari bez bojazni da će snositi bili kakve sankcije ili neugodnosti niti će protiv njih biti pokrenut bilo kakav postupak. Evidenciju vodimo samo o sredstvu koje je predano i ništa više - kaže Petrović. Zato iz policije apeliraju na sve da se priključe akciji MUP-a koja još traje. Na taj način oni će i svoj ali i tuđi život učiniti sigurnijim.

Unatrag četiri godine na razini Hrvatske građani su dragovoljno predali više od dva milijuna kilograma eksploziva te gotovo 60 tisuća minsko eksplozivnih sredstava.

V.Re.