Srijeda, 19 Rujan 2018 10:13

Iz policijske bilježnice

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Nedozvoljena trgovina duhanom

Policijski službenici su u utorak 18. rujna 2018., temeljem naredbe Prekršajnog suda u Požegi, pretražili obiteljsku kuću na području Kaptola, u kojoj prebiva 41-godišnjak, te proveli kriminalističko istraživanje, nakon kojeg se istog sumnjiči da je posjedovao oko 1.100 grama sitno rezanog duhana bez nadzornih markica Ministarstva financija RH, zbog čega protiv njega slijedi kaznena prijava i to zbog počinjenog kaznenog djela „Nedozvoljena trgovina“. Kazneno djelo „Nedozvoljena trgovina“ čini onaj tko neovlašteno kupuje, prodaje ili razmjenjuje predmete ili robu čiji je promet zabranjen ili ograničen, dok je za počinitelja propisana kazna zatvora do jedne godine. Predmeti i roba nedozvoljene trgovine se oduzimaju. Ovakvi slučajevi su prigoda da ponovno građane upozorimo neka ne kupuju duhan od neovlaštenih osoba i mimo legalnih prodajnih kanala, jer se takvom kupovinom izlažu kaznenoj odgovornosti jer je i kupovina i prodaja na ovakav način zabranjena.

Dovršeno kriminalističko istraživanje

Policijski službenici su dovršili kriminalističko istraživanje prilikom čega su utvrdili da je 9. kolovoza 2018., oko 10.30 sati, u mjestu Mokreš kod Čaglina, 57-godišnjak verbalno i tjelesno napao drugog 57-godišnjaka koji je neprijavljeno boravio u mjestu Mokreš. Počinitelju prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira slijedi optužni prijedlog nadležnom Prekršajnom sudu, dok je 57-godišnjaku koji je neprijavljeno boravio u mjestu Mokreš izdan prekršajni nalog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o prebivalištu.

Prebivalište je mjesto i adresa u RH na kojoj se osoba trajno nastanila radi ostvarivanja svojih prava i obveza vezanih za životne interese kao što su obiteljski, profesionalni, ekonomski, socijalni i drugi interesi. Prebivalište se mijenja ako se osoba trajno nastani u drugo mjesto ili adresu, prebivalište se odjavljuje ako se osoba seli trajno u inozemstvo. Za maloljetnike je potrebno da imaju prijavljeno prebivalište na adresu jednog od roditelja.

Kod 23-godišnjaka pronađena marihuana

Policijski službenici su u ponedjeljak 17. rujna 2018., temeljem naredbe Prekršajnog suda u Požegi, pretražili obiteljsku kuću na području Požege u kojoj prebiva 23-godišnjak, te je tijekom pretrage pronađena marihuane. Droga je oduzeta, a protiv 23-godišnjaka slijedi optužni prijedlog Prekršajnom sudu u Požegi zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga.

Zakonom o suzbijanju zlouporabe droga, zabranjen je uzgoj biljaka iz kojih se mogu dobiti opojne droge te izrada, posjedovanje i promet droga, biljki i dijelova biljki iz kojih se može dobiti droga te tvari koje se mogu uporabiti za izradu opojne droge. Također, zabranjeno je posjedovanje sredstava za izradu opojne droge i uporaba opojne droge. Zabranjena je izravna i neizravna promidžba izrade, posjedovanja, uporabe i prometa droga i promidžba droga na bilo koji drugi način.