Ispiši ovu stranicu
Petak, 10 Kolovoz 2018 12:12

Požeško-slavonska policija ima razriješenost kaznenih djela od gotovo 70 posto

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

SIGURNOSNI POKAZATELJI POLICIJSKE UPRAVE POŽEŠKO-SLAVONSKE ZA MJESEC SRPANJ 2018.  -

POŽEGA – Na održanoj tiskovnoj konferenciji u Policijskoj upravi požeško-slavonskoj predstavljeni su sigurnosni pokazatelji za mjesec srpanj 2018. godine u kojem je prema riječima glasnogovornice Nikoline Janković zabilježeno je ukupno 90 kaznenih djela dok je ukupna razriješenost kaznenih djela 69,6 posto. Glasnogovornica Janković istakla je i kako je od ukupnog broja djela 21 je bilo s poznatim počiniteljem, a provedenim istraživanjem počinitelji su otkriveni za još 18 djela.

Od ukupnog broja kaznenih djela 56 je po službenoj dužnosti, 23 djela po privatnoj tužbi te 11 djela za koje je izostao prijedlog za kazneni progon. Na području PP Požega zabilježeno je ukupno 55 djela, na području PP Pakrac 27 djela, dok je na području PP Pleternica zabilježeno osam djela. Od ukupnog broja djela, 21 je bilo s poznatim počiniteljem, a preostalih 35 s nepoznatim. Provedenim kriminalističkim istraživanjima počinitelji su otkriveni za još 18 djela (dva iz ranijih mjeseci), pa koeficijent naknadne otkrivenosti iznosi 51,4 posto, a koeficijent razriješenosti 69,6 posto.

Kao i obično, najveći dio kaznenih djela odnosi se na liniju općeg kriminaliteta gdje je zabilježeno 40 djela, od čega se 17 djela odnosi na kaznena djela na štetu mladeži i obitelji. Što se tiče te linije, i dalje se najveći broj odnosi na imovinska djela i to na krađe i na teške krađe pa je tako u srpnju ove godine evidentirano deset krađa i tri teške krađe.

 - Kao najznačajnija kriminalistička istraživanja za protekli mjesec, a vezano uz imovinske delikte izdvajamo dovršeno kriminalističko istraživanje nad 44-godišnjim hrvatskim državljaninom s područja Požege kojeg se sumnjiči da je dana 20./21. srpnja, u Požegi, u Ulici Kalvarija provalio u obiteljsku kuću u vlasništvu 85-godišnjaka prilikom čega je otuđio alkoholno piće. Također je dovršeno kriminalističko istraživanje nad 22-godišnjim hrvatskim državljaninom s područja Brestovca kojeg se sumnjiči da je u razdoblju od 30. ožujka do 3. travnja 2018. godine, u Požegi, u Ulici Varelovac, iz unutrašnjosti radionice u vlasništvu 45-godišnjaka otuđio razni alat – rekla je glasnogovornica Janković.

Zabilježeno je i osam djela iz kibernetičke sigurnosti te po četiri djela iz linije rada organiziranog kriminaliteta i kriminaliteta prometa. “Vezano za liniju organiziranog kriminaliteta izdvojili bismo dovršeno kriminalističko istraživanje nad 56-godišnjim hrvatskim državljaninom s područja Požege, kojeg se sumnjiči da je 18. srpnja 2018. u večernjim satima u mjestu Kamenski Vučjak iz vatrenog oružja ustrijelio jelensku divljač. Policijski službenici su temeljem naloga Županijskog suda u Slavonskom Brodu pretražili njegovu obiteljsku kuću, vikendicu i osobni automobil prilikom čega su pronašli meso ustrijeljene divljači, dvije puške i opremu za iste, te više komada streljiva, a koje je nepovlasno posjedovao. Slijedi mu kaznena prijava zbog kaznenih djela „Nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari“ i „Protuzakonitog lova i ribolova“. U liniji rada gospodarskog kriminaliteta te liniji terorizma i ekstremnog nasilja u mjesecu srpnju nema evidentiranih kaznenih djela. Djela nije bilo ni u liniji kriminaliteta droga, no zabilježeno je osam zapljena te osam prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga.

Ukupna materijalna šteta nastala kaznenim djelima tijekom srpnja 2018. godine na području PU požeško-slavonske iznosi 348 tisuća kuna, a zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela prijavljene su 24 osobe – jedan maloljetnik, pet mlađih punoljetnika te 18 osoba starijih od 21 godinu. Prijavljene su i dvije osobe za razriješena djela iz ranijih mjeseci.