Utorak, 17 Travanj 2018 11:00

Iz policijske bilježnice

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Zbog ne držanja razmaka autobusom naletio na vozilo ispred sebe

U ponedjeljak, 16. travnja, oko 13 sati, u ulici Osječkoj u Požegi, dogodila se prometna nesreća s materijalnom štetom između autobusa i osobnog automobila. 29-godišnji vozač koji je upravljao autobusom marke „Neoplan“, požeških registarskih oznaka zbog ne držanja razmaka nije uspio zaustaviti vozilo te je došlo do naleta prednjim djelom vozila kojim je upravljao na stražnji dio zaustavljenog osobnog automobila marke „Citroen“ požeških registarskih oznaka kojim je upravljao 18-godišnjak a koji se zaustavio poradi propuštanja pješaka. Protiv 29-godišnjaka slijedi prekršajni nalog zbog prekršaja ne držanja razmaka u vožnji.

Dragovoljna predaja ubojitih sredstava

U ponedjeljak, 16. travnja, na području Pakraca, osoba koja je zatražila da ostane anonimna predala je policijskim službenicima 253 komada streljiva koji su izuzeti i pohranjeni u prostorije policije do uništenja. Zahvaljujemo građanima koji su do sada iskoristili mogućnost i predali ubojita sredstva bez sankcija, te pozivamo i druge ukoliko ih posjeduju da to učine, odnosno o tome obavijeste policiju.

31-godišnjak upravljao vozilom u vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera

U ponedjeljak, 16. travnja, oko 18.10 sati u Kukunjevcu, policijski službenici su prilikom kontrole prometa zatekli 31-godišnjaka koji je upravljao osobnim automobilom marke „Volkswagen“ zagrebačkih registarskih oznaka u vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera „zabrana upravljanja motornim vozilima“. On je uhićen i smješten u posebnu prostoriju policije do dovođenja prekršajnom sudcu uz optužni prijedlog zbog prekršaja upravljanja vozilom u vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja.

Rezultati akcija

Na području Policijske uprave požeško-slavonske 14./15. travnja 2018., provodila se koordinirana preventivno-represivna akcija u prometu usmjerena na nadzor alkoholiziranosti vozača u prometu. Izvršen je nadzor 129 vozača, te je tom prilikom utvrđeno ukupno 23 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega se 8 prekršaja odnosilo na prekršaje na koje je akcija bila usmjerena.

Najveća zabilježena koncentracija alkohola (1,80 promila) izmjerena je uređajem „Drager 6820“ dana 15.4.2018., u 4.20 sati, u gradu Pleternica, u Ulici kralja Zvonimira, gdje je 47-godišnji vozač upravljao biciklom marke „LIMEX“, on je isključen iz daljnjeg prometovanja i smješten u posebnu prostoriju.

Isto tako, na području Policijske uprave požeško-slavonske dana 15. travnja 2018., godine u vremenu od 14,00 do 22,00 sati provodila se preventivno-represivna akcija u prometu usmjerena na pojačani nadzor vozača motocikala i mopeda. Izvršen je nadzor 90 vozila te je tom prilikom utvrđeno ukupno 30 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Najava akcije

Na području svih zemalja Europske unije svaki mjesec u trajanju od sedam dana, poduzimaju se mjere pojačanog nadzora prometa s naglaskom na određenu prometnu problematiku kao što su nadzor brzine, nadzor teretnih automobila i autobusa, korištenje sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela, nadzor vozača pod utjecajem alkohola ili droga i sl. U skladu s tim, tijekom tjedna odnosno u razdoblju od 16. do 22. travnja 2018., na području PU požeško-slavonske provodit će se pojačane aktivnosti usmjerene na nadzor brzine kretanja. Uz navedeno, temeljem TISPOL-ovog Plana aktivnosti za 2018., na području država Europske unije provest će se 24 –satni pojačani nadzor brzine u vremenu od 6 sati 18.4.2018., do 6 sati 19.4.2018.

Pojačani nadzor, vodeći računa da se ne stvaraju zastoji u odvijanju prometa, policijski službenici će provoditi na više nadzornih mjesta na cestama naše županije stoga upozoravamo vozače da se pridržavaju prometnih propisa.

Tekst: PU požeško-slavonska Foto: Kronika požeško-slavonska