Srijeda, 14 Veljača 2018 14:44

Ove godine na području Požeško-slavonske županije zabilježen 21 nalet na životinje

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PRIOPĆENJE PU POŽEŠKO-SLAVONSKE -

POŽEGA - Od početka ove godine na području Policijske uprave požeško-slavonske, dogodio se 21 sudar vozila sa životinjom na cesti. Zabilježeni su naleti vozila na divlju svinju i psa, dok se najveći broj ovih događaja, njih čak 19 odnosio na nalet vozila na srneću divljač.

Tijekom prošle godine zabilježeno je 162 naleta vozila na životinje, od čega se najveći dio odnosi na divlje životinje (po jedan jastreb i fazan, tri zeca, četiri jazavca, 11 lisica, 15 divljih svinja, 20 pasa i najviše srneće divljači njih 107).

Za razliku od divljih životinja, za štetu nastalu od naleta na domaće životinje, pod uvjetom da je vozač prilagodio brzinu kretanja uvjetima na kolniku tako da može pravodobno postupiti prema prometnom pravilu ili znaku, odgovoran je vlasnik životinje kojemu slijedi i prijava zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a tijekom prošle godine takvih smo imali devet slučajeva.

Najveći broj ovih događaja zabilježen je na prostoru u nadležnosti Policijske postaje Pleternica njih 56, zatim na području Policijske postaje Požega 55, dok je na području Policijske postaje Pakrac zabilježen 51 nalet vozila na životinje. Istovremeno, promatrano prema cestama na kojima su se ovi događaji dogodili, najveći broj ih je zabilježen na cesti Brestovac-Pakrac i to na relaciji Brestovac-Kusonje njih 22, zatim na cesti Pakrac-Daruvar, relaciji Pakrac-Omanovac-Badljevina 10, i njih 9 na cesti Požega-Pleternica, na relaciji Vidovci-Pleternica. Ostali naleti vozila na divlje životinje uglavnom su zabilježeni na cestama koje prolaze nenaseljenim dijelovima naše županije, dok se naleti na pse uglavnom bilježe u naseljima.

Promatrano prema vremenu događanja, najveći broj ovih događaja zabilježen je u 2017., u mjesecu prosincu i to njih 24, zatim u rujnu 22, listopadu 16, travnju 15, srpnju 14, te po 13 u siječnju i ožujku. Istovremeno, promatrano prema satima događanja najveći broj naleta vozila na životinje zabilježen je u vremenu od 18 do 20 sati i to njih 33, zatim u vremenu od 20 do 22 sata 30, 6 do 8 sati 18, 16 do 18 sati 17. Najmanji broj naleta vozila na životinje zabilježen je u vremenskom razdoblju od 14 do 16 sati.

Kako bi se spriječili ovakvi i slični događaji čija se šteta na nivou Republike Hrvatske mjeri u desetcima milijuna kuna godišnje, upozoravamo vozače da budu maksimalno oprezni na cestama pogotovo u jutarnjim i kasno poslijepodnevnim satima, te da prilagode  brzinu kretanja stanju i uvjetima na kolniku. Također,  upozoravamo vozače da obrate pozornost na cestama izvan naselja na neočekivanu pojavu divljači, posebice na dionicama ceste na kojima je vidno postavljena prometna signalizacija koja upozorava vozače na pojavu divljači.

Napominjemo da vozač vozila koji sudjeluje u naletu na životinju na cesti, odgovara sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, ako se utvrdi da je do naleta došlo zbog kršenja prometnih propisa, odnosno ako je vozio neprilagođenom brzinom za što je propisana novčana kazna 500,00 kuna. Za vlasnika životinje za kojeg se utvrdi da je ostavio istu na cesti bez nadzora, propisana je novčana kazna u iznosu od 300,00 kuna.

Tekst/foto: PU požeško-slavonska