Ponedjeljak, 10 Rujan 2012 11:34

IZ POLICIJSKE BILJEŽNICE

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)
Ugrožavanje javnog prometa
U utorak, 28. kolovoza, nekoliko minuta poslije ponoći u Požegi, u ulici Pod gradom, u prometu je zatečen 30-godišnji vozač kako pod utjecajem alkohola (1,89 g/kg) i za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilima „B“ kategorije, upravlja osobnim automobilom „Opel Astra“, požeških registracijskih oznaka. Zbog opasnosti od nastavka činjenja prekršaja zadržan je u prostorijama policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Protiv njega slijedi optužni prijedlog, a slijedi i daljnji rad na utvrđivanju elemenata kaznenog djela „Izigravanje zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude“.
Oštećenje tuđe stvari
U utorak, 28. kolovoza oko 16 sati zaprimljena je dojava da su oštećeni telekomunikacijski kabeli u mjestu Toranj. Policijskim izvidima utvrđeno je da su ih oštetili djelatnici tvrtke iz Ivanić Grada prilikom bušenja rupa za rasvjetne stupove.
 
Krađa
Tijekom poslijepodneva i noći, 28./29. kolovoza u Požegi na Trgu sv. Trojstva nepoznati počinitelj (ili više njih) iz neadekvatno osiguranog skladišta trgovačkog društva iz Požege otuđio je tehničku robu.
Policijski službenici tragaju za nepoznatim počiniteljem ovog kaznenog djela.
 
Nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih tvari
U četvrtak, 30. kolovoza u Kutjevu u ulici Vinogradskoj policijski službenici su temeljem naloga Prekršajnog suda u Požegi pretražili stan u kojem prebiva 62-godišnjak i tom prilikom pronašli ručno izrađeni pištolj, koji je 62-godišnjak nepovlasno posjedovao zbog čega protiv njega slijedi optužni prijedlog.
 
Provala u školu
U četvrtak, 30. kolovoza u vremenu od 14 do 16.45 sati u Biškupcima nepoznati počinitelj (ili više njih) provalio je u osnovnu školu, a potom se udaljio neotuđivši ništa. Policijski službenici tragaju za nepoznatim počiniteljem protiv kojeg slijedi kaznena prijava.
 
Prijetio i vrijeđao policijske službenike
U četvrtak, 30. kolovoza oko 9.15 sati u mjestu Sulkovci policijski službenik u prometu je zaustavio 50-godišnjeg vozača mopeda koji mu je potom prijetio te ga vrijeđao i omalovažavao. 50-godišnjak je smješten u posebnu prostoriju policijske uprave do otrežnjenja, a protiv njega slijedi kaznena prijava i optužni prijedlog.
 
Dvije krađe
U subotu, 1. rujna, u mjestu Vukojevica nepoznati počinitelj (ili više njih) iskoristio je odsutnost 61-godišnjakinje i iz obiteljske kuće otuđio novac i osobne dokumente.
Isti dan, u mjestu Čaglin u ulici Kralja Tomislava nepoznati počinitelj (ili više njih) iz obiteljske kuće 69-godišnjakinje otuđio je veći iznos i osobne dokumente.
Policijski službenici tragaju za nepoznatim počiniteljima ovih kaznenih djela „Krađa“.
Izigravanje zabrana iz sigurnosnih mjera
U nedjelju, 2. rujna, oko 10.10 sati u Pakracu u ulici Kneza Branimira prilikom nadzora prometa policijski službenici su u prometu zaustavili 52-godišnjeg vozača neregistriranog i neosiguranog „Fiat Punta“, koji je upravljao vozilom za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom B kategorije. Protiv 52-godišnjaka slijedi kaznena prijava i optužni prijedlog.
Zapalio kuću
U subotu, 1. rujna, oko 15 sati u mjestu Brđani zapalila se obiteljska kuća te je u potpunosti izgorjelo krovište, stolarija i namještaj. Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je kuću zapalio 68-godišnjak s područja Makarske zbog nerješenih imovinsko-pravnih odnosa i to tako što je u jednu prostoriju kuće postavio plinsku bocu i odvrnuo ventil, a u drugoj zapalio papirnatu vrećicu. Protiv 68-godišnjaka slijedi kaznena prijava zbog kaznenog djela „Dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom“.
Pronađena ručna bomba
U petak, 31. kolovoza, u mjestu Prekopakra u ulici Stjepana Radića u putnom kanalu nedaleko od obiteljske kuće 58-godišnjak je pronašao ručnu bombu zaostalu iz Domovinskog rata. Policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu uništio je bombu na mjestu pronalaska.
 
Prometne nesreća s  ozlijeđenim osobama
U petak, 31. kolovoza, oko 17.35 sati u Trenkovu u ulici Kralja Tomislava 20-godišnji vozač motocikla „Malaguti“, požeških registracijskih oznaka, koji je upravljao prije stjecanja prava na upravljanje, uslijed nepropisnog obilaženja zaustavljenog teretnog vozila  udario je u „VW passat“ kojim se iz suprotnog smjera kretao 38-godišnjak. Motocikli je odbačen unazad na zemljanu površinu, a potom je udario u metalnu ogradu i parkirani osobni automobil. Vozač motocikla, protiv kojeg slijedi optužni prijedlog, teško je ozlijeđen, a putnica na motociklu lakše.
 
Provala u radne strojeve
Tijekomnoći s nedjelje na ponedjeljak, 2./3. rujna u blizini mjesta Ugarci, provaljeno je u dva radna stroja iz kojih je otuđeno gorivo i ulje. Policijski službenici tragaju za počiniteljem i protiv njega slijedi kaznena prijava.
Prometne nesreće
U ponedjeljak, 3. rujna oko 5.30 sati u Donjem Čagliću, na raskrižju ulica Žilijeve i Božićeve, 79-godišnji vozač je osobnim automobilom „FiatPunto“, srpskih registracijskih oznaka, oduzeo prednost prolaska teretnom automobilu i udario u njegov stražnji dio no teretni automobil je napustio mjesto događaja i za njim se traga. Protiv 79-godišnjaka slijedi obavezni prekršajni nalog.
Istoga dana oko 17 sati u Pleternici, na Trgu Zrinskog i Frankopana, 45-godišnja vozačica pod utjecajem alkohola (1,37 g/kg) prilikom izlaska s parkirališnog mjesta vožnjom unazad osobnim automobilom „BMW“, njemačkih registracijskih oznaka, udarila je u zadnji dio parkiranog osobnog automobila „Honda“, požeških registracijskih oznaka. Protiv nje slijedi optužni prijedlog.
 
Pronalazak neeksplodiranih ubojitih sredstava
U ponedjeljak, 3. rujna,37-godišnjak je prijavio da je dan ranije prilikom skupljanja lješnjaka u šumi kod Tornja pronašao tromblon. Policijski službenici su utvrdili da se radi o osvjetljavajućoj tromblonskoj mini zaostaloj iz Domovinskog rata koju su izuzeli i pohranili u za to predviđen prostor do uništenja.