Četvrtak, 14 Prosinac 2017 12:10

Za neodgovarajuću upotrebu pirotehničkih sredstava djece sada kazne i roditeljima

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POLICIJSKA UPRAVA POŽEŠKO-SLAVONSKA PROVODI AKCIJU „MIR I DOBRO“ ZA SIGURNOST GRAĐANA TIJEKOM BLAGDANA  -

POŽEGA – Djelatnici Policijske uprave Požeško-slavonske tiskovnom konferencijom najavili su provođenje svoje akcije „Mir i dobro“ kojom žele povećati opću sigurnost građana tijekom nadolazećih blagdana. – Tijekom božićnih blagdana uvijek imamo povećan broj ljudi, kretanja, više vozila, a nažalost pojedinci ta predblagdanske dane pokušavaju iskoristiti za počinjenje raznih kaznenih djela, najviše od toga krađa i teških krađa. Pozivam građane da zaključavaju vrata, postave i dodatnu zaštitu, ne ostavljati uz kuću premete koji omogućavaju penjanje, te poduzeti sve samozaštitne mjere za svoju imovinu. trebaju odmah dojaviti policiji ukoliko uvide sumnjive osobe u svojoj okolini, ali i svom susjedstvu, ukoliko zamijete sumnjive i nepoznate osobe. Trebaju žurno dostaviti podatke o registarskim oznakama vozila i opis sumnjivih osoba. Sve to da bi spriječili provale ali i pomogli u pronalaženju provalnika – istakla je glasnogovornica PU Ivana Radić, koja zbog povećanog prometa poziva na povećani oprez u prometu, te da se nakon konzumacije alkoholnih pića ne odlučuju za vožnju.

Na području PU požeško-slavonske postignut je i dobar uspjeh u akciji „Manje oružja – manje tragedije“ za prvih 11. mjeseci 2017. godine. – Dragovoljno je predano ukupno 14 komada automatskog oružja, 55 ručnih bombi, dvije mine i 52 komada rasprskavajućeg oružja. Predano je 23 komada repetirajućeg i poluautomatskog dugog oružja, 11 pištolja i revolvera, 15.600 komada streljiva i 2,7 kg eksploziva. Akcija još uvijek traje i pozivamo sve koji imaju eksplozivne predmete i nedozvoljeno oružje da ga bez ikakvih sankcija dragovoljno predaju policiji. To mogu obaviti na telefon 192, nakon čega dolazi policijski službenik u civilu s civilnom vozilom i preuzima oružje. Nemojte sami donositi oružje i eksplozivna sredstva da ne dože do mogućeg stradanja – poziva glasnogovornica Radić.

O Akciji „Mir i dobro“ izvijestio je Albert Trdy, policijski službenik za javni red i javna okupljanja, koji je istakao da se akcija provodi od 15. prosinca do 15. siječnja već tradicionalno u cijeloj RH. Kako je u međuvremenu došlo i do promjene Zakona o eksplozivnim tvarima u proizvodnji i prometu oružja istakao je dodatne elemente po kojima se građani trebaju pridržavati, ali i čuvati kaznenih točaka novog Zakona po kojima mogu odgovarati uslijed nepridržavanja zakona. Novo je svakako da su povećane kazne koje sada govore da se novčanom kaznom u iznosu od 5.000 do 15.000 kuna mogu kazniti za prekršaj fizičke osobe koje su mlađe od 18 godina, a uporabljuju pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 prije drugog i trećeg razreda. Novčano se kažnjava i onaj tko uporabljuje pirotehnička sredstva u razdoblju od 2. siječnja do 27 prosinca, kada je zabranjena uporaba F2 i F3 sredstava, uporabljuje ih u zatvorenom prostoru ili na prostoru gdje se okuplja veći broj građana.

Novo je u zakonu da će se novčanom kaznom od 1.000  do 3.000 kuna kazniti zakonski zastupnik djeteta mlađeg od 14 godina koje je uporabilo pirotehnička sredstva. Samo za podsjetiti je da „Tko neovlašteno puca iz vatrenog oružja, pali rakete ili sličan eksploziv ili zapaljivi materijal ili na drugi način narušava mir i sigurnost građana, kazniti novčanom kaznom ili kaznom zatvora do 30 dana“.

Svakako je za primijetiti da se iz godine u godinu smanjuje broj prekršaja kršenja javnog reda i mira, u odnosu na 2011. kada je bilo evidentirano 502 prekršaja, a već 2016. godine imali smo samo 201 prekršaj. Ove godine taj pad, kaže Trdy se nastavlja, pa do danas u 2017. godini imamo samo 162 prekršaja. To je sa sigurnosnog aspekta dobro, no i dalje se treba držati uputa i Zakona. Područje naše županije nema zabilježeno niti puno stradalih od pirotehnike, tek jedna osoba prošle godine, lakše ozlijeđena u odnosu na 34 u RH, 8 teško ozlijeđenih, a kojih je 21 dijete ozlijeđeno.

Svakako je najbolja preventiva nekorištenje pirotehnike, jer kažu iz policije, „Blagdani se mogu proslaviti i drugačije, ljepše, ugodnije i prije svega svečanije“.